You are here

horogblokk – kötéltárcsa

horogblokk: bilincs vagy horog, csapágy, csukló, csapok, keret és kötéltárcsák összessége; a teherviselő lánc vagy emelőkötél tartja. Idetartozik az emelőkötélre helyezett minden tartozék.

kell: annak kifejezése, hogy egy adott szabályt kötelező betartani.

normál üzemi körülmények (fülkéből vezérelt daruknál): ilyen feltételek között a daruval végzett műveletek az eredeti rendeltetés hatályába tartoznak. A kezelőfelületnél csak a kezelő tartózkodik, és nincs senki más a darun ilyen körülmények között.

függő távvezérlő: a talajról működtetett daruk vezérlésére használt függesztett távvezérlő.

normál üzemi körülmények (talajról vezérelt daruknál): ilyen feltételek között a daruval végzett műveletek az eredeti rendeltetés hatályába tartoznak. Ilyen körülmények között a kezelő nem a darun tartózkodik, kezeli a távvezérlőt, és nincs senki más a darun.

szervizplatform: a szakemberek ezen végzik a javításokat, vizsgálatokat, karbantartást és beállításokat.

fő emelőmű: a névleges terhelés leeresztésére, kifuttatására és emelésére használatos elsődleges emelő mechanizmus.

nem szabadonfutó mechanikus hajtás: energiaellátás hiányában ez a hajtás automatikusan lelassítja a hidat vagy a darukocsit.

kötélágak száma: a horogblokkot tartó kötélágak száma.

normál üzemi körülmények (távvezérelt daruknál): ilyen feltételek között a daruval végzett műveletek az eredeti rendeltetés hatályába tartoznak. Ilyen körülmények között a kezelőfelületnél csak a kezelő tartózkodik, és a kezelőfelület nincs a daruhoz csatlakoztatva.

túlterhelés: (lásd: 2-3.2.1.1 bekezdés) a névleges terhelést meghaladó terhelés.

szakképzett személy: bőséges tapasztalattal, képzettséggel, tudással és szakmai bizonyítvánnyal, illetve az adott területen végzettséggel rendelkező személy, aki sikeresen bizonyította képességeit a feladattal és a témával kapcsolatos problémák megoldásában.

kizárás/címkézés: címke vagy lakat elhelyezése a készüléken, amely kizárja az energiaellátás visszakapcsolását elkezdett művelet közben.

elsődleges felső végálláskapcsoló: ez az eszköz korlátozza a daru felfelé irányú mozgását.

kötélbekötés: a kötél ebben a rendszerben csavarodik fel a dobra vagy a kötéltárcsára.

sín terelőlap: a daru vezetőkerekei előtt elhelyezett eszköz, amely eltávolítja az akadályokat.

fő darukocsi: erre a darukocsira van szerelve a kezelőfülke.

névleges terhelés (kapacitás): a gyártó által megadott maximális terhelés, amelyre az adott emelőművet vagy darut tervezték.

futópálya: a daru a gerendák, sínek, pántok, vázszerkezetek és tartógerendák együttesén halad.

kötéltárcsa: egy tárcsa vagy hornyolt kerék, amellyel a húzóerő és -irány hatáspontja változtatható meg kötél használatakor.