You are here

Szószedet darukhoz

rendellenes üzemi körülmények – fékezés, mechanikus

rendellenes üzemi körülmények:  kedvezőtlen, káros vagy sérülést okozó környezeti feltételek a daru üzemeltetésére vonatkozóan, például: korrozív gőzök, kedvezőtlen időjárási körülmények,  különösen alacsony vagy magas hőmérséklet, veszélyes emelési helyek, nedves vagy porral terhelt légkör.

(futódaru) gém: vízszintes gerenda, amely lehetővé teszi a teher emelését és süllyesztését az emelőmű dobja vagy a darukocsi alatti közvetlen ponton kívüli másik helyen.

(állványdaru) gém: darukocsi futópályájának kiterjesztése, amely gyakran használatos a toronymozgás helyének biztosítására visszahúzással vagy emeléssel.

adminisztratív vagy szabályozó hatóság: ha állami törvények nem állnak rendelkezésre, akkor a munkáltató, vagy ha állami törvények léteznek, akkor a kormányzati testület.

fék: olyan eszköz, amely nem motor, és energia vagy súrlódás segítségével biztosítja a mozgás lassítását vagy megállítását.

fékezés, hidraulikus: folyadék elmozdításával vezérli vagy csökkenti a sebességet.

fékezés, ellennyomaték (visszfékezés): az eljárás a sebesség vezérléséhez megfordítja a motor tápfeszültségének polaritását vagy fázissorrendjét a forgásiránnyal ellentétes nyomaték létrehozásához.

rögzítőfék: olyan, emelőműhöz használatos dörzsfék, amely   automatikusan működésbe lép és megakadályozza a mozgást, ha lekapcsolódik az üzemi fék energiaellátása.

mechanikus teherfék: dörzsfék, amely automatikusan lép működésbe a teher irányítás alatt tartására leeresztés közben. Ha nyomatékra van szükség a motor részéről a teher leeresztéséhez, ez az egyirányú eszköz nem ad rá további terhelést a motorral teher emelésekor.

fékezés, dinamikus: a motor generátorként való üzemeltetésével vezérelhető a sebesség, az energia ellenállásokon való eldisszipálásával.

fékezési mód: eszköz vagy módszer, amely energia vagy súrlódás alkalmazásával lelassítja vagy megállítja a mozgást.

fékezés, örvényáramú: elektromos indukcióval működő teherfék segítségével csökkenti vagy vezérli a sebességet.

fékezés, vezérlő: a sebesség vezérlése az energia elvételével vagy energia befektetésével az ellenkező irányba.

kijelölt: amikor a munkáltató képviselője vagy a munkáltató kifejezetten kijelöl valakit egy feladatra. Felhatalmazott: amikor egy szabályozó hatóság vagy erre felhatalmazott adminisztratív hatóság jelöl ki egy személyt.

kiegészítő emelőmű: tartalék egység nagyobb sebességen, illetve legtöbbször az elsődleges emelőműnél kisebb teherbírással történő emeléshez.

fékezés, vészhelyzet: ezzel a módszerrel fékezhető le a hajtás, ha nincs energiaellátás. A kezelő tevékenységének eredményeképpen, illetve egyes esetekben automatikusan, ha a hajtás energiaellátása megszakad, a fékezési művelet végrehajtható.

fékezés, mechanikus: a sebesség vezérlése vagy csökkentése súrlódással.