You are here

Horog és tengely ellenőrzése

A FUTÓDARU KULCSFONTOSSÁGÚ ALKATRÉSZEINEK ELLENŐRZÉSE ANYAGFÁRADÁS SZEMPONTJÁBÓL

A daru alsó blokkjában sok olyan kulcsfontosságú alkatrész van, amelyek minden emelési ciklusban terhelésnek vannak kitéve. Habár a daruhorog meghibásodását okozhatja például túlterhelés vagy szakszerűtlen használat, a leggyakrabban az anyagfáradás az oka. Ezek a hibák általában az anyagfáradás okozta repedések formájában jelentkeznek a horog szárában. A horog szárát, amely a teher súlyát átadja a horogblokknak, egy forgó csapágy és más olyan mechanikus alkatrészek tartják a blokkban, amelyek nem láthatók szétszedés nélkül.

Előfordulhat, hogy anyagfáradás esetén a közelgő veszélyre semmi nem figyelmeztet előre. Az anyagfáradás a tehertől, a terhelési szinttől, valamint az emelési ciklusok számától függ. Az anyagfáradást siettethetik a nagy igénybevétel, az alkalmazás módosítása, a túlterhelés, a régi berendezés, valamint a horog alatti emelőeszközök.

Daruhorog roncsolásmentes tesztelése

A daruhorog vizsgálata során általában elvégzett vizuális vizsgálaton és méréseken felül a Konecranes szakértői különféle jól bevált roncsolásmentes tesztelési technikákat is alkalmaznak, például penetrációs festéket, mágneses részecskéket és mágneses gumit. És ami a legfontosabb: az alsó blokkot teljesen szétszerelik. Ezután megvizsgálják a kulcsfontosságú alkatrészeket és a horogszárat, ahol az anyagfáradási hibák többsége keletkezik.