You are here

Ipari internet

A Konecranes célja, hogy intelligens, a saját állapotuknak tudatában lévő gépeket építsen, és hálózatba kötve őket biztosítsa a valós idejű láthatóságukat a nagyobb biztonság és termelékenység érdekében.

A negyedik ipari forradalom: az ipari internet

Az ipari internet alapját azok az érzékelők jelentik, amelyek együttműködnek az adatok gyűjtésében és meghatározott céllal végzett elemzésében. Ez olyan hatékonyságot tesz lehetővé, amely még röviddel ezelőtt is elképzelhetetlen volt.

Az emberiség történelmének túlnyomó részében a termelékenység csak nagyon kis mértékben nőtt, az életkörülmények hasonlóan lassan javultak. Az ipari forradalmat 200 éve indította be a gépesített termelés bevezetése. Az izomerőt – úgy az emberit, mind az állatit – lecserélte a gépek ereje. A második ipari forradalom 1870-ben kezdődött: ekkor kapcsolták be az első futószalagot egy húsfeldolgozó gyárban Cincinnatiben (Ohio, Egyesült Államok), amely jelezte a munkamegosztásos tömegtermelés elindítását az elektromosság segítségével. A termelési folyamatok automatizálása az 1970-es évek közepén kezdődött, most pedig a világ ismét új korszakba lép az ipari internet megjelenésével. Ezt sokan a negyedik ipari forradalomnak vagy Ipari Forradalom 4.0-nak nevezik.

Az ipari internet azt jelenti, hogy a gépeket hálózatba kötött érzékelőkkel és szoftverekkel kapcsoljuk össze. Ez nemcsak a globális ipar átfogó átalakulását hozza magával, hanem a mindennapi életünk sok részét érinti, ideértve sokunk munkavégzését is. Az ipari internet nagyobb sebességet és hatékonyságot hoz számos ágazatba, így a repülésbe, a vasúti szállításba, az áramtermelésbe, az olaj- és gáziparba és az egészségügybe. Ezenkívül a nagyobb gazdasági növekedés, a több és jobb minőségű munkahely és a jobb életszínvonal ígéretét is hordozza – mindezek pedig nem függnek a földrajzi helytől.

Az ipari forradalom három dimenziója

Az ipari internet ötvözi a két korábbi forradalom fejlesztéseit: az ipari forradalomban megszületett gépeket, létesítményeket, flottákat és hálózatokat, valamint a nemrég lezajlott internetes forradalomban létrejött számítástechnikát, információs és kommunikációs rendszereket.

Az ipari forradalom három oszlopon nyugszik
Okos gépek: a fejlett érzékelőknek, vezérlőknek és szoftveres alkalmazásoknak köszönhetően új módokon lehet összekötni a gépeket, létesítményeket, flottákat és hálózatokat.
Fejlett elemzés: az elemzés, előrejelző algoritmusok, automatizálás, valamint az anyagtudományokban és elektrotechnikában szerzett és elmélyített tapasztalatainknak köszönhetően jobban értjük, hogyan működnek a gépek és a nagyobb rendszerek.
Az emberek munkája: az emberek állandó összekapcsolása, bárhol is legyenek – ipari létesítményekben, irodákban, kórházakban vagy úton – intelligensebb tervezést, műveleteket és karbantartást teszt lehetővé, és jobb minőségű szolgáltatásokat és nagyobb biztonságot nyújt.

Az intelligens eszközök, létesítmények, flották és hálózatok, valamint a dolgozó és utazó emberek összekapcsolása új lehetőségeket nyit a folyamatoptimalizálásban, és növelni tudja a termelékenységet és a hatékonyságot. Ezenkívül megváltoztatja a verseny feltételeit, és rákényszeríti az ipar többi részét, hogy gyorsan alkalmazkodjon a túlélés érdekében. Ennek a folyamatnak a sebessége iparonként eltérő lesz, de a hatása egyre inkább érezhetővé válik a gazdaságban, ahogy egyre inkább terjed.

Ipari internet most – Egy online fórum azzal kapcsolatban, hogyan fogja megváltozatni az ipari internet az anyagkezelés világát.